XX Mário de Andrade's food experiences
The tourist apprentice in Amazonia
DOI:
https://doi.org/10.38047/rct.v15.FC.2023.dha2.p.1.22Keywords:
Mario de Andrade, Food, Trip, AmazonAbstract
In 1927, the writer from São Paulo Mário de Andrade embarked on a journey through some places in the Brazilian, Peruvian and Bolivian Amazon. Navigating rivers, wandering through villages and main cities in the North region, the writer experienced – among other ethnographic immersions – a sensorial and cultural diversity of food preparations. He tasted fruits, sipped ice cream, drank juices and participated in official dinners and in restaurants on the water and land paths of the learning journey. In some of the villages he visited, he noticed agricultural cultivation practices and part of the diet of these populations. This article aims to discuss his perceptions, which are often mediated by humour, the prosaic and the unusual in light of his “discovery” of Brazil seen as profound. We will rely on a set of authors who discuss the relationship between this intellectual and food and literature and food in the formation of nationality (CAMASSA, 2017; FELICIANO, 2018; MONTANARI, 2009; LEME & BASSO, 2014).
Downloads
References
Referências
AGUIAR, Viviane Soares. “Mário de Andrade e a construção da cozinha brasileira”. Revista do Instituto de Estudos Brasileiros, n. 82, p. 78-96, ago. 2022. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/rieb/issue/view/12534.
ALBUQUERQUE JÚNIOR, Durval Muniz de. “Por uma história acre: saberes e sabores da escrita historiográfica”, pp. 111/134. In: ALBUQUERQUE, Gerson Rodrigues; ANTONACCI, Maria Antonietta (orgs.). Desde as Amazônias – Colóquios, volume 2. Rio Branco: Nepan Editora, 2014.
ALBUQUERQUE, Gerson Rodrigues de; SILVA, Francisco Bento da. “Narrativas e amazonialismo: representações da Amazônia dos relatos de viagem de Paul Walle”. Revista Brasileira de História, nº 82, volume 39, p. 43-63, São Paulo, 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1806-93472019v39n82-03.
ANDRADE, Mário de. O turista aprendiz. Brasília, DF: Iphan, 2015.
ANDRADE, Mário de. O clã do jabuti. São Paulo: Poeteiro digital, 2016. Disponível em: https://encr.pw/ClMNE. Acesso em 28/11/2019.
CAMASSA, J. Bento de O. “Papilas modernistas: alteridade e identidade nacional no diário de viagem O Turista Aprendiz, de Mário de Andrade”. In: Revista de História Bilros: Histórias, Sociedades e Culturas. v.5, n. 10, p.65-94, set-dez, 2017.
CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. Coleção Brasiliana, volume 323. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 1967, p. 01.
FELICIANO, Paula de Oliveira. Literatura e construção de uma brasilidade pela culinária (1840/1960), pp. 142/155. Jangada, nº. 11, jan/jun, 2018. Disponível em: https://l1nq.com/GZ8bm.
FERNANDES, Leandro Moura. Aluá, uma bebida brasileira. Bacharelado em Gastronomia. Universidade Federal do Ceará. Fortaleza, 2021. Disponível em: https://l1nq.com/kQBCY.
LEME, Adriana; BASSO, Rafaela. A formação da brasilidade: a construção do discurso modernista sobre a culinária. Revista Contextos da Alimentação, Vol. III, nº. 1, dezembro de 2014. Disponível em: https://encr.pw/famu6.
LIMA, Nísia Trindade de & BOTELHO, André. “Duas viagens amazônicas e o espectro de Euclides da Cunha: malária e civilização em Carlos Chagas e Mário de Andrade”, pp. 139/178. In: BASTOS, Elide Rugai & PINTO, Renan Freitas (orgs.). Vozes da Amazônia II. Manaus: Valer/Edua, 2014.
MONTANARI, Massimo. “Bolonha gorda: a construção de um mito”, pp. 227/251. In: ____________, (org.). O mundo na cozinha: história, identidades, trocas. Tradução de Valéria Pereira da Silva. São Paulo: SENAC, 2009.
SILVA, Francisco Bento da. “Naturezas e culturas amazônicas no olhar de Mário de Andrade: o turista aprendiz navegando nas subjetividades e no surreal”. Jamaxi, v. 4, 2021, p. 51-68.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Canoa do TempoEsta obra está licenciada com uma Licença <a rel =" license "href =" http: / /creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ ">