Invisible amazon: an analysis of the scientific literature on gastronomic tourism

UMA ANÁLISE DA LITERATURA CIENTÍFICA SOBRE O TURISMO GASTRONÔMICO

Authors

  • Alessandra Souza Queiroz Melo UFAM
  • Elimar Pinheiro do Nascimento Universidade Fedederal do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.21170/geonorte.2024.V.15.N.52.174.197

Keywords:

Turismo alimentar, Experiências gastronômicas, Culinária regional

Abstract

The aim of this research is to understand how culinary tourism (CT) is addressed in national and international literature. CT is understood as tourism in which gastronomy contributes to the attractiveness of the destination, being an important component of the experience. The methodology used was qualitative, through bibliographic research, consulting the Scopus and CAPES Journals databases. Based on the inclusion and exclusion criteria adopted - journals with evaluations from A1 to A4 of Qualis CAPES - 40 articles were selected, 23 from the Scopus Database and 17 from the CAPES Journals Database, present in 30 journals, nine of which are Brazilian. Among the journals, only nine contain more than one article. The results demonstrate that in the 21st century, CT has gradually gained relevance, particularly from 2017 onwards, with an increasing number of articles addressing food as a fundamental element of attraction and tourist experience. The selected publications covered 16 regions, with Spain standing out. Qualitative studies stand out in the methodological procedures. There was an absence of specific studies on culinary tourism in the Amazon, indicating a gap in the analyzed production. A deeper study, incorporating grey literature, could reveal other results.

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Author Biography

Elimar Pinheiro do Nascimento , Universidade Fedederal do Amazonas

Sociólogo, com doutorado pela Université de Paris V (René Descartes, 1982), e pós-doutorado na Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Professor associado dos Programas de Pós-Graduação do Centro de Desenvolvimento Sustentável da Universidade de Brasília e do Programa Ambiente e Sustentabilidade na Amazônia da Universidade Federal do Amazonas (UFAM). Pesquisador associado no Centro de Desenvolvimento Sustentável (CDS/UnB) . Foi professor nas Universidades de Maputo (Moçambique), Federal da Paraíba e Federal de Pernambuco, Universidade Católica do Equador e consultou na Faculdade de Psicologia da Universidade da República, Uruguai. Participou dos governos de Miguel Arraes (PE) e Cristovam Buarque (DF). Trabalhou em Moçambique no governo Samora Machel. Tem experiência em pesquisa, gestão e planejamento. Pesquisa e publica, principalmente, sobre os seguintes temas: conflitos sociais e ambientais, políticas públicas e meio ambiente, sustentabilidade, interdisciplinaridade e turismo. É fundador do Laboratório de Estudos sobre o Turismo e Sustentabilidade (LETS), co-coordenador do GT 14 (Sociedade e Meio Ambiente) de ALAS (Associaáo Latinoamericana da America Latina)-.

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Published

2024-12-13

How to Cite

Souza Queiroz Melo, A., & Pinheiro do Nascimento , E. . (2024). Invisible amazon: an analysis of the scientific literature on gastronomic tourism: UMA ANÁLISE DA LITERATURA CIENTÍFICA SOBRE O TURISMO GASTRONÔMICO. REVISTA GEONORTE, 15(52). https://doi.org/10.21170/geonorte.2024.V.15.N.52.174.197